Om 5.30 uur word ik door mijn dochtertje geroepen. Mijn eerste gedachte is “Grrrr, wat is er nu weer aan de hand! Het is 5.30 uur, ik wil nog slapen! Ik wil geen slaaptekort!” Ik ga naar haar kamer en ze blijkt een schone luier nodig te hebben. In het donker verschoon ik haar, hopend dat ze weer gaat slapen. Met een schone luier gaat ze liggen en ik ga ook weer steunend en kreunend terug naar bed. 

Een uur later bij het opstaan kom ik weer haar kamer binnen. Ze heeft nu een poepluier. Ik denk “oh wat ben ik dankbaar dat ze me om 5.30 uur voor die schone luier heeft wakker gemaakt. De kans was anders groot dat ik nu een kind én een bed vol plas en poep had”.   

Terwijl ik me aankleedt en voor de spiegel sta denk ik “nou dat buikje mag ook wel minder”. Nee zeg ik tegen mezelf, “je ziet er hartstikke goed uit! Zeker voor een 40 jarige!”. 

Bij het wegbrengen van mijn zoontje naar school, groet een andere moeder waar ik soms contact mee heb me nauwelijks en loopt snel door. Ik denk gelijk, “zal ze me niet aardig vinden”. Maar dan corrigeer ik mezelf: “Dit heeft niets met jou te maken, Dieuw.” 

’s Middags krijg ik een telefoontje van een klant waar ik graag voor had willen werken. Helaas gaat de opdracht niet door. Ik denk, “jammer, maar het komt wel goed. Er komt weer een andere klant. Zelfs meerdere klanten”. 

Ik zit in mijn auto en zie allemaal mooie, nieuwere auto’s om mij heen. Ik denk “dat wil ik ook! Ik denk dat komt echt wel”. Ik kies de nieuwe auto alvast uit in mijn hoofd. “Maar wat ben ik blij met deze auto, hij doet het zo goed, er zijn nooit problemen mee, ik kan al zolang op hem vertrouwen”. 

’s Avonds in bed. “Had je nu echt zoveel koekjes moeten eten? Ik had ook het hele pak kunnen opeten, ik heb nu maar de helft genomen”. 

In het bovenstaande verhaal worden vier belangrijke punten benadrukt:

  • Het plaatsen van positieve gedachten tegenover negatieve gedachten.
  • Het uiten van dankbaarheid.
  • Het focussen op wat goed gaat.
  • Het visualiseren van wat je graag wilt bereiken.

Het plaatsen van positieve gedachten tegenover negatieve gedachten

Natuurlijk heb ik negatieve gedachten, ik ben geen wondermens. Maar als ik bewust ben van mijn negatieve gedachten, plak ik daarachter meteen een positieve gedachten. Door met positieve gedachten actief aan de slag te gaan, merk ik dat mijn negatieve gedachten minder worden. 

Zeker bij grote gedachten die zijn veranderd in overtuigingen zoals ik ben niet goed genoeg, ik word niet gehoord, ik word niet gezien zet ik meteen een positieve gedachten er tegenover. 

Ik vraag me ook af die gedachten wel kloppen, zijn ze waar? Dan realiseer ik me dat ze niet waar zijn en dat het dus alleen negatieve gedachten zijn. Aan die negatieve gedachten hoef ik geen waarde aan te hangen. 

Het uiten van dankbaarheid

Door dankbaar te zijn voor wat ik nu heb, krijg ik een positief gevoel. Het maakt de wereld net even wat mooier. Ik richt me op kleine dingen in mijn leven waar ik dankbaar voor ben. Net even die mooie bloem zien, of net even dat zonnestraaltje vangen. Maar ook voor de grote dingen ben ik dankbaar, zoals dat ik het goed heb in mij leven. Dat ik genoeg geld heb, een auto, een huis. Twee lieve kinderen en een leuke man, dat we allemaal gezond zijn. Ik sta daar vaak bij stil. 

Focussen op wat goed gaat

Door te kijken naar wat wel goed gaat, houd ik mijn gedachten positief. Ik heb er niks aan om te focussen op wat niet goed gaat, of wat beter moet. Natuurlijk kan ik dingen verbeteren. Maar ik ben tot mooie dingen in staat als ik doe wat ik goed kan. Wat dus goed gaat en wat mij een goed gevoel geeft. Dat geeft mij zelfvertrouwen en met zelfvertrouwen kan ik beter dingen aanpakken die ik wil verbeteren. 

Visualiseren van wat je graag wilt bereiken

Ik visualiseer veel. Ik weet goed wat ik wil bereiken en ik kan dat goed omzetten in beeld. Ik laat het een film zijn die ik afspeel. Tijdens die visualisatie koppel ik passende emoties erbij, zoals tevredenheid, plezier, rust en dankbaarheid. Ik heb zelfs een visionboard gemaakt dat ik duidelijk zichtbaar bij mijn bureau heb opgehangen. 

Mijn zelfvertrouwen is echt vergroot door actief bezig te zijn met positieve gedachten. Je voelt je zoals je denkt. Negatieve gedachten geven een negatief gevoel. Positieve gedachten geven je een positief gevoel.